Stornarea unei facturi

O factură o dată trimisă la client, conform Codului Fiscal, nu mai poate fi anulată. Dacă însă au fost făcute erori sau trebuie operate modificări, acestea se pot corecta / efectua cu ajutorul operaţiei de stornare.

Stornarea facturii presupune întocmirea unei facturi noi, cu datele celei iniţiale în ce priveşte furnizorul şi clientul, însă cu valori negative pentru cantităţile şi valorile produselor (mai puţin preţul, care rămâne cel iniţial). Prin urmare, noua factură consemnează o operaţiune economică de sens contrar facturii iniţiale, readucând situaţia contabilă la momentul dinaintea emiterii primei facturi. Aceasta permite întocmirea unei noi facturi care să reflecte corect tranzacţia economică efectuată sau datele corecte pot fi adăugate, pe linii noi, chiar şi în factura storno.

Stornarea unei facturi · Ghidul Agraf

Accesează lista de facturi cu ajutorul butonului denumit “Facturi” din meniul din partea stângă.

Din listă, caută factura Emisă pe care vrei să o stornezi.

Apasă link-ul de pe seria facturii pentru a intra în modul de vizualizare a facturii (la fel, poţi întra în modul de vizualizare şi cu butonul denumit “Vezi factura” de pe bara de instrumente rapide din capătul liniei).

Ajuns în capătul facturii (a modului de vizualizare) vei găsi butonul “Stornează”. La apăsare vei intra în mod adăugare factură, însă cu datele precompletate din factura pe care o stornezi, inclusiv toate sumele necesare cu valoare negativă.

Dacă vrei o stornare totală, apasă butonul "Salvează factură".

Dacă vrei o stornare parţială sau vrei sa adaugi şi valorile corecte ale tranzacţiei tale cu clientul, modifică liniile facturii după nevoi şi, după ce ai efectuat toate modificările dorite, apasă butonul "Salvează factură".

Factura salvată va avea status "Ciornă", iar în partea de sus, sub titlul "Factură fiscală", va aparea textul "stornează factura" urmat de seria, numărul si data facturii iniţiale.

Stornarea unei facturi · Ghidul Agraf

Mai departe factura intră pe circuitul normal al unei facturi cu status "Ciornă": poate fi modificată, ştearsă sau emisă, după nevoi.

Foloseşte-o gratis

Convinge-te singur cât e de uşor să emiţi facturi online cu aplicaţia Agraf

Anularea unei facturi Exportarea unei facturi